123
bjkm: Według zasad pewnego turnieju każdy gracz powinien zagrać mecz przeciwko każdemu innemu
graczowi dokładnie raz i każdego dnia każdy gracz rozgrywa dokładnie jeden mecz. Niestety, po
k dniach 4 graczy wycofało się z turnieju. Pomimo ich odejścia mecze odbywały się zgodnie z
harmonogramem meczów ustalonym przed turniejem. W szczególności uczestnik, który został w
turnieju i miał danego dnia rozegrać mecz z uczestnikiem, który zrezygnował, w tym dniu nie
rozgrywa meczu. Okazało się na końcu turnieju, że rozegrano dokładnie 1207 meczów. Ile wynosi
suma wszystkich możliwych wartości k?
19 gru 17:20
an: x liczba zawodników parzysta wynika z "Według zasad pewnego turnieju każdy gracz powinien
zagrać mecz przeciwko każdemu innemu graczowi dokładnie raz i każdego dnia każdy gracz
rozgrywa dokładnie jeden mecz.
| x(x−1−k) | | k(x−4) | |
| + |
| =1207 |
| 2 | | 2 | |
x
2−x−(4k+2414)=0
Δ=16k+9657
√Δ musi być całkowity, spełnia k=9 lub k=34
k=9 to x
1=50; x
2<0
k=34 to x
3=51; x
4<0
25 gru 10:49
kerajs: Mam jedną uwagę.
| | x−4 | |
Zakładasz, że po rezygnacji każdego dnia rozgrywanych jest |
| partii, czyli gracze |
| | 2 | |
którzy zrezygnowali zdążyli rozegrać mecze między sobą.
Może, jeśli uwzględnisz sytuację, że nie wszystkie partie między tymi graczami zastały
rozegrane, to dostaniesz kolejne k?
25 gru 21:37
kerajs: Sorry, pośpieszyłem się z interpretacją.
| | x−4 | | x | |
Ułamek |
| , to |
| −2 partii dziennie, czyli przyjmujesz że przepadają tylko partie |
| | 2 | | 2 | |
między graczami którzy zrezygnowali. Jednak tak może być tylko przez 3 dni, więc (jeśli dalsze
obliczenia są prawidłowe) to żaden z otrzymanych k nie spełnia warunków zadania.
25 gru 21:51
kerajs: Sorry, pośpieszyłem się z interpretacją.
| | x−4 | | x | |
Ułamek |
| , to |
| −2 partii dziennie, czyli przyjmujesz że przepadają tylko partie |
| | 2 | | 2 | |
między graczami którzy zrezygnowali. Jednak tak może być tylko przez 3 dni, więc (jeśli dalsze
obliczenia są prawidłowe) to żaden z otrzymanych k nie spełnia warunków zadania.
25 gru 21:52