matematykaszkolna.pl
123 bjkm: Według zasad pewnego turnieju każdy gracz powinien zagrać mecz przeciwko każdemu innemu graczowi dokładnie raz i każdego dnia każdy gracz rozgrywa dokładnie jeden mecz. Niestety, po k dniach 4 graczy wycofało się z turnieju. Pomimo ich odejścia mecze odbywały się zgodnie z harmonogramem meczów ustalonym przed turniejem. W szczególności uczestnik, który został w turnieju i miał danego dnia rozegrać mecz z uczestnikiem, który zrezygnował, w tym dniu nie rozgrywa meczu. Okazało się na końcu turnieju, że rozegrano dokładnie 1207 meczów. Ile wynosi suma wszystkich możliwych wartości k?
19 gru 17:20
an: x liczba zawodników parzysta wynika z "Według zasad pewnego turnieju każdy gracz powinien zagrać mecz przeciwko każdemu innemu graczowi dokładnie raz i każdego dnia każdy gracz rozgrywa dokładnie jeden mecz.
x(x−1−k) k(x−4) 

+

=1207
2 2 
x2−x−(4k+2414)=0 Δ=16k+9657 Δ musi być całkowity, spełnia k=9 lub k=34 k=9 to x1=50; x2<0 k=34 to x3=51; x4<0
25 gru 10:49
kerajs: Mam jedną uwagę.
 x−4 
Zakładasz, że po rezygnacji każdego dnia rozgrywanych jest

partii, czyli gracze
 2 
którzy zrezygnowali zdążyli rozegrać mecze między sobą. Może, jeśli uwzględnisz sytuację, że nie wszystkie partie między tymi graczami zastały rozegrane, to dostaniesz kolejne k?
25 gru 21:37
kerajs: Sorry, pośpieszyłem się z interpretacją.
 x−4 x 
Ułamek

, to

−2 partii dziennie, czyli przyjmujesz że przepadają tylko partie
 2 2 
między graczami którzy zrezygnowali. Jednak tak może być tylko przez 3 dni, więc (jeśli dalsze obliczenia są prawidłowe) to żaden z otrzymanych k nie spełnia warunków zadania.
25 gru 21:51
kerajs: Sorry, pośpieszyłem się z interpretacją.
 x−4 x 
Ułamek

, to

−2 partii dziennie, czyli przyjmujesz że przepadają tylko partie
 2 2 
między graczami którzy zrezygnowali. Jednak tak może być tylko przez 3 dni, więc (jeśli dalsze obliczenia są prawidłowe) to żaden z otrzymanych k nie spełnia warunków zadania.
25 gru 21:52