granica
Damian#UDM: Obliczyć granicę
lim
x→1 x
2ctg((x+2)π)
ctg3π nie istnieje

więc ile równa się ta granica?
I jeszcze jedno pytanie:
Wyrażenia nieoznaczone
jeśli wyrażenie
∞ −
∞ jest nieoznaczone, to czy −
∞ −
∞ też jest wyrażeniem nieoznaczonym?
19 gru 16:05
KLZ: −∞−∞=−∞
Tlumaczylbym sobie to tak
−∞−∞=−(∞+∞)=−∞
19 gru 16:13
kerajs: | | 2 ln x | |
limx→1 |
| |
| | tg [(x+2)π] | |
=e =....
19 gru 16:27
Mila:
e
lnx2ctg((x+2)π)= e
2ctg((x+2)π)*ln(x)=e
(2lnx/tg((x+2)π)
lim
x→1e
(2lnx/tg((x+2)π)=e
2limx→1(lnx/tg((x+2)π)=e
2/π
bo z de'Hospitala mamy
| | (lnx)' | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| → |
| = |
| |
| | (tg((x+2)π)' | | x*π*cos2(x+2)π) | | 1*π*(−1)2 | | π | |
19 gru 22:55
kerajs: To poprawny wynik, pomimo istotnego błędu w ostatniej linijce.
20 gru 06:31
.-.:
Co pominięto w ostatniej linijce poza nawiasem?
20 gru 14:59
Jerzy:
cos2((x + 2)π) powinien być w liczniku.
20 gru 15:17
Mila:
Zgadza się. Dziękuję
Jerzy. W tym edytorze czasem trudno pisać piętrusy.
z de'Hospitala do zapisu
kerajsa 16:27 mamy:
| (lnx)' | | cos2((x+2) π | |
| = |
| |
| (tg((x+2)π)' | | x*π | |
| | cos2((x+2) π | | (−1)2 | | 1 | |
lim x→1 |
| = |
| = |
| |
| | x*π | | π | | π | |
20 gru 16:19
kerajs: Tam granicę miałem w wykładniku, więc ostateczny wynik to:
...=e 2π
20 gru 19:29
kerajs: Tam granicę miałem w wykładniku, więc ostateczny wynik to:
...=e 2π
To nie jest edytor, a jedynie kiepski substytut. Za to jakaż gama wyrażania e−mocji. No i
rysunki można robić To akurat jest fajne.
20 gru 19:35
Damian#UDM: Dziękuje kochani za pomoc

Na was to zawsze można liczyć!
21 gru 03:31
Mariusz:
kerajs już kiedyś namawiałem Jakuba do wprowadzenia texa
Widać z jakim skutkiem więc wątpię aby tobie się to udało
21 gru 10:13
kerajs: Ja tu nikogo i do niczego nie namawiam.
Ba, tak się składa, że prymitywizm kodu tego forum jest mi na rękę.
21 gru 11:30