Odległość dwóch prostych Skośnych
Samilin: Oblicz d(l1,l2) Prostych skosnych O podanych równaniach
L1:
2x−y+2=1
−x+2y−2x=−1
L2:
−3x+y+2z=2
4x−y+z=0
To sa układy równan.
19 gru 15:57
Mila:
Czy prosta l1 dobrze zapisana?
19 gru 16:16
Samilin: Tak. Taka dostalismy od profesora.
19 gru 16:18
Samilin: L1
L2
Dokladnie tak to wyglada.
19 gru 16:24
Mila:
1)
L1:
2x−y+z=1
−x+2y−2z=−1
równanie parametryczne prostej L1:
z=t, t∊R
2x−y=1−t
−x+2y=−1+2t
======= stąd
L1:
z=0+t
| | 1 | | 1 | |
k1→=[0,1,1] −wektor kierunkowy prostej L1, Punkt A=( |
| ,− |
| ,0)∊L1 |
| | 3 | | 3 | |
2)
L2:
−3x+y+2z=2
4x−y+z=0
z=s, s∊R
−3x+y=2−2s
4x−y=−s
L2:
x=2−3s
y=8−11s
z=0+s
k2
→=[−3,−11,1]−wektor kierunkowy prostej L2, punkt B=(2,8,0)∊L2
3) Sprawdzamy , czy proste są skośne
| | 1 | | 1 | | 5 | | 25 | |
AB→=[2− |
| ,8+ |
| ,0]=[ |
| , |
| ,0] |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
W: wartość iloczynu mieszanego:
0 1 1
−3 −11 1
5/3 25/3 0
Det=−5≠0 ⇔proste są skośne
| | |(k1→,k2→,AB→)| | |
d(L1,L2)= |
| = |
| | |k1→ x k2→| | |
| | |−5| | | 5 | | 5 | | 5√2 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |12i−3j+3k| | | √122+9+9 | | 9√2 | | 18 | |
===============================
Posprawdzaj obliczenia, nie wiem, czy to takie proste jak odczytałam z tych
Twoich różnych zapisów.
19 gru 17:28
Samilin: Mam pytanie. Skad te wartosci S y=8−11s Mam na mysli −3 −11 i 1 ?
20 gru 09:44
Samilin: Nieakutalnie pytanie. Juz wiem ze z mnozenie wektorow. Dzieki Wielkie!
20 gru 09:46
Samilin: A czy k1 nie powinno byc rowne [0,3,3] ?
20 gru 10:05
Mila:
1) Rozwiązanie układu równań:
−3x+y+2z=2
4x−y+z=0
z=s, s∊R przyjęto z jako parametr
−3x+y=2−2s
4x−y=−s
====== dodaję stronami
x=2−3s
−3*(2−3s)+y=2−2s⇔−6+9s+y=2−2s
y=8−11s
równanie parametryczne L2:
x=2−3s
y=8−11s
z=0+s
k
2→=[−2,−11,1]
============
2) Jesli iloczyn iloczyn wektorowy
[−3,1,2] x [4,−1,1]=[3,11,−1] ale [3,11,−1] || [−3, −11,1]
i teraz szukasz punktu spełniającego obydwa równania
−3x+y+2z=2
4x−y+z=0
w sposobie podanym wcześniej już otrzymujesz taki punkt B=(2,8,0)
−3*2+8=2
4*2−8=0
2) [0,3,3] || [0,1,1] więc wszystko się zgadza.
| | 5 | | 25 | |
Policz teraz iloczyn mieszany z wektorami: [ |
| , |
| ,0], [ 0,3,3], [−3,−11,0] |
| | 3 | | 3 | |
a potem odległość prostych.
20 gru 16:08