Obliczyć pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
oho: Obliczyć pierwiastki trzeciego stopnia z liczby zespolonej:
3√27i
19 gru 15:51
KLZ: z=3√27i
czy z= 3√27i
19 gru 16:33
oho: To drugie
19 gru 16:52
KLZ: Wiec zaczalbym tak
3√27i=
3√27*
3√i= 3
3√i
pozostaje do obliczenia
3√i
| | π | | π | |
Wiesz ze i=1*(cos |
| +isin |
| ) postac trygonometryczna |
| | 2 | | 2 | |
Podstaw do wzoru na pierwiastkowanie liczb zespolonych i policz .
19 gru 17:34
Mila:
z
3=27i⇔
z
3−27i=0⇔z
3+27i
3=0
(z+3i)*(z
2−3iz−9)=0
z=−3i lub Δ=−9+36=27
| | 3i−3√3 | | 3i+3√3 | |
z1=−3i lub z2= |
| lub z3= |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 gru 17:59
oho: Dziękować
19 gru 18:11