prOsze... pomóżcie:(
eveluś: a) Średnica podstawy walca ma długość 8 cm. Pole powierzchni bocznej walca jest 4− krotnie
większe od pola jego podstawy. Oblicz objętość tego walca.
1 mar 20:49
Em: Pomoge
1 mar 20:53
eveluś: ojj
1 mar 20:55
Em: jak srednica ma 8 cm to promien 4
r=4
pole podstawy to pole kolas czyliπr
2
P=16π
Pb=4*16=64π
V=πr
2 * h
Pb= 2πr h
podstawimy i mamy(chcemy miec h do objetosci)
64π=2π4 h
h=8
i podstAWiasz do objetosci

promien dany na poczatku
1 mar 20:57
eveluś: dziekuje Cii bardziooo
1 mar 21:08
eveluś: jestes jeszcze

?
1 mar 21:09
Em: tak
1 mar 21:09
eveluś: aaa moglbys tylko to sprawdzic


takie krotkie zadanko
1 mar 21:11
Em: szczerze? dostaalam pale ze stereometri

takze mozesz pokazac ale czy bede umiala to nie wiem
to powyzej nei bylo trudne
1 mar 21:12
eveluś: Przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu równym 64 cm2 . Oblicz objetość tego walca.
1) oblicznie od kogos hm
: H= 2r , r,H >0 P= 4r2 => 4r2= 64 => r2 = 16 => r=4 to r= 4 i H= 8 V= πr2*H=.......
2) a tu ktos inny zrobil hm
P□=a2 64=a2 czyli a =8 H=8 r=8/2=4 V=πr2*h V=π16*8 V=64cm3
1 mar 21:13
eveluś: oki

Em

)) ja tez wlasnie dostalam xD buu
1 mar 21:13
Em: do nr 2 jest dobrze tylko tam ma byc V=πr2 * h nie 64 tylko 16 razy 8 to 128
1 mar 21:16
eveluś: aha dziekuje


))))
1 mar 21:17
eveluś: a jakis maly rysuneczek dalo by rade xD

?
1 mar 21:18
Em: rysujesz walec

i zazwyczaj ten prostokat co jest ma on by kwadratem

i chyba nic trudnego w
tym
1 mar 21:21
1 mar 21:46