Karolina: wyznacz dziedzine funkcji →
y=1/x2 - 14x + 49(to jako jedno działanie) + √x-2 / √3-|x-5| (drugie działanie)
20 lis 16:57
Dwiekropki: czyli to co w mianowniku nigdy nie może gbyć równe 0. a natomiast równanie pod
pierwiastekim nie może być ujemne czyli może być równe lub większe od 0 : ) .. a
ponieważ w drugiej części masz w mianbowniku pierwiastek to nie może być także zerem ten
pierwiastek bo jest mianownikiem więc musi być większy od 0 : ) wystarczy? : )
20 lis 17:27
Dwiekropki:
20 lis 17:29
Karolina: nie za bardzo:(
20 lis 17:54
TurboAdas: Pierwsze:
x
2-14x+49≠0
a=1 b=-14 c=49
Δ=196-196=0
x
0=-(-14)/2*1=14/2=7
D=R\{7} - dziedzina wynosi różnicę zbiory liczb rzeczywistych i 7.
Drugie za moment
20 lis 18:03
agusia: D: (2,8)\{7}
20 lis 18:12
agusia: 3-|x-5|>0
3>|x-5|
x-5<3 x-5>-3
....itd
20 lis 18:14