Całki od których można wyłysieć
HGH: ∫√4x2+1
jak polczyć?
zaczynam łysieć od tych całek
19 gru 15:06
Filip:
hmm mozesz ze wzoru:
| | x | | k | | dx | |
∫√x2 + kdx = |
| √x2 + k + |
| ∫ |
| |
| | 2 | | 2 | | √x2 + k | |
19 gru 15:12
HGH: ale ja mam 4x2 a nie x2
19 gru 15:16
HGH: aaa dobra wylacze 4 i bede probowal
19 gru 15:17
HGH: niestety nadal zly wynik

jak to przy calkach bywa, bo to calka oznaczona od 0 do 1 i wynik
zupelnie inny, moze ktos pomoze rozpisac
19 gru 15:22
Filip:
| | 1 | | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
[...] = 2∫√x2 + |
| = 2( |
| √x2 + |
| + |
| ∫ |
| dx = |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | | | |
| | x | | 1 | | dx | |
= |
| √4x2 + 1 + |
| ∫ |
| |
| | 2 | | 2 | | √4x2 + 1 | |
∫U{dx}{
√4x2 + 1
Podstawienie t = 2x;
dt = 2dx
i tutaj nie wiem jak liczyc dalej
19 gru 15:33
ICSP: Próbowałeś podstawić:
sh(t) = 2x
19 gru 15:33
HGH: do tego tez doszedlem filip i w tym samym momencie stanalem. ICSP nie mielismy na zajeciach
tych wzorow
19 gru 15:36
Filip:
| | 1 | |
Wolfram pokazuje (po podstawieniu zmiennych), ze ∫ |
| = ln|√4x2 + 1 + 2x| −− |
| | √t2 + 1 | |
czy jest jakis wzor ogolny na to?
19 gru 15:39
ICSP: Może Ciebie tym zdziwię, ale również nie miałem tych podstawień na zajęciach.
19 gru 15:40
Filip:
Zapodzial mi sie w notatkach...
∫U{dx}{√x2 + k = ln|x + √x2 + k| + c
19 gru 15:40
HGH: ale to jest wzor z ulamkiem, a ja mam postac bez
19 gru 15:44
Filip: Pisales ze doszedles do tego samego miejsca, jaka masz wiec postac z ktorej nie mozesz wyjsc?
19 gru 15:46
HGH: juz odpuscilem ten przyklad niewazne, nie mam juz nerwow na to

sorry za fatyge
19 gru 15:48
Filip: Ale tutaj wychodzi na to, ze sa tylko dwa podstawienia do wzoru i koniec zadania
19 gru 15:56
Damian#UDM: Ja te całki niedawno ogarnąłem to mogę pomóc
19 gru 16:00
Damian#UDM: Jest na to po prostu schemat, którego trzeba się trzymać.
19 gru 16:00
Mariusz:
∫
√4x2+1dx
√4x2+1=t−2x
4x
2+1=t
2−4tx+4x
2
1=t
2−4tx
4tx=t
2−1
| 1 | | 1 | | 1 | |
| (∫tdt+2∫ |
| dt+∫ |
| dt)= |
| 8 | | t | | t3 | |
| 1 | | t2 | | 1 | |
| ( |
| − |
| +2ln|t|)+C= |
| 8 | | 2 | | 2t2 | |
| 1 | t2−1 | t2+1 | | 1 | |
|
|
| + |
| ln|t|+C |
| 2 | 4t | 2t | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
| x√4x2+1+ |
| ln|2x+√4x2+1|+C |
| 2 | | 4 | |
19 gru 16:09
Mila:
wzór:
| | x | | k | |
∫√x2+k dx= |
| √x2+k+ |
| ln|x+√x2+k| przy założeniu x2+k>0 |
| | 2 | | 2 | |
∫
√4x2+1 dx=2∫
√x2+14 dx=
| | x | | 1 | |
=2*[ |
| *√x2+14+ |
| ln|x+ln|x+√x2+14|]= |
| | 2 | | 8 | |
| | 1 | |
=x√x2+14+ |
| ln|x+√x2+14|+C |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
0∫1√4x2+1 dx=1*p{5/4)+ |
| ln(1+√5/4)−0− |
| ln(1/4)= |
| | 4 | | 4 | |
| | √5 | | 1 | | 2+√5 | | 1 | |
= |
| + |
| ln |
| − |
| *ln1/4))= |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | √5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| ln(2+√5)− |
| ln2− |
| ln(1/4)= |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
= |
| *(2√5+ln(2+√5)−ln(2)−ln(1)+2ln(2))= |
| | 4 | |
| | 1 | |
= |
| *(2√5+ln(2+√5)+ln(2)) |
| | 4 | |
==========================
19 gru 16:14
Damian#UDM: Robiąc inaczej niż
Mila otrzymałem taki sam wynik
19 gru 16:19