calka
Filip:
Witam mam taka calke
∫e√x
Robie to przez podstawienie
u = √x
dx = 2udt
∫2u*eu du
Teraz jak sie z taka calka uporac?
Probuje przez czesci ale cos nie wychodzi
19 gru 15:05
kerajs: Popraw błędy w zapisie.
19 gru 15:07
Mila:
∫ e
√x dx =..
| | 1 | |
[√x=u , |
| dx=du, dx=2u*du ] |
| | 2√x | |
=∫2u*e
u du= przez części
[v=u, dv=du,dt=e
u du, t=∫e
u du=e
u]
=2*(v*t−∫t*dv)=
=2*(u*e
u−∫e
u du)=2u*e
u−2e
u=2*e
√x*(
√x−1)+C
19 gru 15:28
Jerzy: ∫ueudu = ueu −∫eudu
19 gru 15:31
Filip:
Okeeej, wlasnie chcialem przez czesci, ale rosl mi wykladnik przy u
19 gru 20:05
Filip: Dzieki
19 gru 20:05
Jerzy:
Przy całkach trgo typu zawsze przyjmuj v’ = ex, bo to będzie obniżać potęgę x
19 gru 20:55