nierówność średnich - dowód
Piotr: udowodnij, że jeżeli a należy do zbioru liczb rzeczywistych, a n≥1, prawdziwa jest następująca
nierówność:
n
∑ (a2i) ≥ (n+1)*(an) − 1
i=1
Z całą pewnością gdzieś trzeba wykorzystać nierówność śrenich.
19 gru 14:27
Piotr: tam po tej sumie w pierwszym nawiasie powinno być a do potęgi 2i
19 gru 14:31
Adamm:
Nierówność można zapisać jako 1+a2+...+a2n ≥ (n+1)an
Zauważ że a2n−2k+a2k ≥ 2an.
I wystarczy połączyć w pary, po prostu będziemy zliczać te pary.
Dla nieparzystego n mamy
1+a2+...+a2n ≥ 2[(n+1)/2]an = (n+1)an
Dla n parzystego
1+a2+...+a2n ≥ 2[n/2]an + an = (n+1)an
29 gru 19:23