calki
Filip:
Witam, mam taka calke do policzenia ∫sin(2x)e
3xdx i licze ja przez czesci,
gdzie f = sin(2x), g' = e
3x
Wiec dostaje
| | 1 | | 1 | |
∫sin(2x)e3xdx = |
| sin(2x)e3x − |
| ∫cos(2x)e3xdx |
| | 3 | | 3 | |
I pozniej licze te calke
∫cos(2x)e
3xdx
i wychodzi mi ze moge tak liczyc w nieskonczonosc, gdzie popelniam blad?
19 gru 13:29
Filip:
Troche namieszalem, druga calka wyglada tak:
19 gru 13:30
Jerzy:
| | 1 | |
Jeśli ∫A = B − ∫A , to 2∫A = B i ∫A = |
| B |
| | 2 | |
19 gru 13:35
Maciess: Oznacz w jakis sposób swoja początkową całke.
U=∫sin(2x)e
3x dx
Po dwukrotnym scalkowaniu przez części powinieneś otrzymac postać U=coś+jakis skalar*U
I w tym momencie po prostu wyliczasz swoją funkcje jakbyś rozwiązywał równanie z jedną
niewiadomą.
Nie widze sensu rozpisywać calego przykładu, bo patrząc na twoje wpisy to raczej nie będziesz
miał problemów z doprowadzeniem tego do końca
19 gru 13:36
Filip:
Aha, widze, w koncu dojdziemy do calki wyjsciowej... Nie wiedzialem ze tak mozna nawet
19 gru 14:10
Jerzy:
Tak się rozwiązuje tego typu całki.
19 gru 14:12
ICSP: | | 1 | |
∫sin(2x)e3xdx = ∫Im(ex(3 + 2i))dx = Im( |
| ex(3 + 2i)) = |
| | 3 + 2i | |
| | e3x | |
= |
| (3sin(2x) − 2cos(2x)) + C |
| | 13 | |
19 gru 14:21
Jerzy:
Brawo
19 gru 14:34
Filip:
Niestety nie mam pojecia co to lm()
19 gru 20:08
Jerzy:
Część urojona liczby zespolonej,ale nie sądzę,aby uczono cię całkować w ten sposób.
19 gru 20:57