Rozwiąż równanie rekurencyjne z danymi warunkami początkowymi
Mirek: Rozwiąż równanie rekurencyjne z danymi warunkami początkowymi
f0=2,
f1=−1,
fn+2=−fn+1+6fn dla n>=2.
19 gru 12:02
kerajs: fn=(−3)n+2n
19 gru 13:14
Mila:
1) równanie charakterystyczne:
x2+x−6=0
Δ=25
x1=−3 lub x2=2
fn=A*(−3)n+B*2n
2)
f0=A+B=2
f1=A*(−3)+2B=−1 stąd
A=1 i B=1
3)
f(n)=(−3)n+2n
20 gru 19:56
Mariusz:
F(x)=∑
n=0∞f
nx
n
∑
n=2∞f
nx
n=∑
n=2∞(−f
n−1)x
n+∑
n=2∞6f
n−2x
n
∑
n=2∞f
nx
n=−x(∑
n=2∞(f
n−1)x
n−1)+6x
2∑
n=2∞f
n−2x
n−2
∑
n=2∞f
nx
n=−x(∑
n=1∞(f
n)x
n)+6x
2∑
n=0∞f
nx
n
∑
n=0∞f
nx
n−2+x=−x(∑
n=0∞(f
n)x
n−2)+6x
2∑
n=0∞f
nx
n
F(x)+xF(x)−6x
2F(x)=2−x+2x
(1+x−6x
2)F(x)=x+2
A(1−2x)+B(1+3x)=x+2
A+B=2
−2A+3B=1
2A+2B=4
−2A+3B=1
5B=5
B=1
A+1=2
A=1
F(x)=∑
n=0∞(−3)
nx
n+∑
n=0∞2
nx
n
F(x)=∑
n=0∞((−3)
n+2
n)x
n
f
n=(−3)
n+2
n
20 gru 20:43