....
Hania =): Pan Kowalski wpłacił 20 000zł na 3−letnią lokate terminowa do banku, gdzie odsetki
kapitalizowane sa raz do roku, a stopa procentowa wynosi 3%. Pan Malinowski zaś kupil za 20
000zł obligacje ktorych wartosc po trzech latach wzrasta o 15%. Który z panow zyskal wiecej po
trzech latach ze swoich oszczednosci i o ile?
1 mar 20:43
driver:
3%*20000zł=0,03 *20000=600zł→odsetki po I roku
3%*20600zł=618zł→ods. po II roku
3%*21218=636,54zł→ods. po III roku, 21218+636,54=...........→kwota z ods. po III latach p.K.
15%*20000=3000zł, 20000+3000=....... →kwota z ods. po III latach p.M.
2 mar 17:33