Metoda Gaussa - próba wykrycia błędu
Shizzer: Siedzę już chwilę nad tym układem równań i nie wiem gdzie zrobiłem błąd.
Wklepałem układ w Wolframa i wychodzi na to, że b musi być równe −5. Kiedy sprawdziłem czy
układ ma rozwiązanie dla b = (−2) to wyszło, że rozwiązań nie ma.
https://naforum.zapodaj.net/5ebdc2b05e30.jpg.html
Czy ktoś widzi w którym momencie popełniłem błąd?
Wiem, że mogę ten układ rozwiązań z tw. Cramera, ale chciałem poćwiczyć metodę Gaussa
18 gru 22:07
Saizou :
W metodzie GJ nie wykonuje się operacji na kolumnach tylko na wierszach.
O ile przestawienie kolumn nie zmienia wyniku, tak dodawanie/odejmowanie już tak
18 gru 22:23
Shizzer: Rozumiem. Dziękuję za informację
18 gru 22:27
Saizou :
Skojarz to sobie tak
To taka rozszerzona wersja rozwiązywania układu równań przeciwnymi współczynnikami.
A w metodzie przeciwnych współczynników używamy tylko wierszy.
18 gru 22:31
KLZ: Mozesz tez uzyc metody bezwyznacznikowej Gaussa
18 gru 23:06
Shizzer: A gdy działam ma wyznacznikach to operacje na kolumnach są dozwolone czy też nie?
18 gru 23:17
Mila:
1 −1 1 15
9 3 1 3 odejmujemy 9*w1 (9,−9,9,135)
16 4 1 5 odejmujemy 16*w1 ( 16,−16,16,240)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −1 1 15
0 12 −8 −132 dzielimy przez 12
0 20 −15 −235 dzielimy przez 5
=================
1 −1 1 15
0 1 −2/3 −11
| | 8 | |
0 4 −3 −47 dodajemy (− 4*w2) (0,−4, |
| ,44 ) |
| | 3 | |
=============
1 −1 1 15
0 1 −2/3 −11
=============
| | 2 | |
b− |
| *(9)=−11⇔b=−11+6=−5 |
| | 3 | |
a−(−5)+9=15
a=1
(a,b,c)=(1,−5,9)
18 gru 23:18
Shizzer: Dziękuję
Mila 
Już sobie poradziłem z tym przykładem
19 gru 11:01