Który z trapezów równoramiennych opisanych na okręgu o promieniu długości r ma n
mjm: Który z trapezów równoramiennych opisanych na okręgu o promieniu długości r ma najmniej−
sze pole? Wyznacz to pole.
Witam, kompletnie nie wiem jak zabrać się za to zadanie, za pomoc z góry dziękuję
18 gru 18:18
Filip:
To bedzie kwadrat
18 gru 18:29
Saizou :

Z tw. Pitagorasa
4r
2 + (b−a)
2 = (b+a)
2
4r
2 = 4ab
r
2 = ab
Dalej kombinuj
18 gru 18:42
mjm: okej ale dlaczego tak będzie ?
18 gru 18:42
Saizou :
Którego momentu nie rozumiesz?
Wiesz skąd bierze się różowy odcinek o długości b−a?
Wiesz skąd bierze się ramie o długości a+b? (tw. o dwóch stycznych do okręgu)
18 gru 18:48
Mila:

h=2r
p=2x+2y
P
ABCD=p*r=(2x+2y)*r
P
ABCD=2r*(x+y)
W ΔCDB: |DB|=x−y
| | 2r | | 4r2 | |
P(α)=2r* |
| = |
| |
| | sinα | | sinα | |
| | π | |
największa wartość sinα dla α= |
| wtedy x+y=2r |
| | 2 | |
P=4r
2− najmniejsze pole ABCD, gdy jest kwadratem o boku 2r.
18 gru 19:10
Saizou :
| | 1 | |
P(a,b,r) = |
| (2a+2b)r = 2ar + 2br |
| | 2 | |
Am ≥ Gm
| 2ar+2br | |
| ≥ √4abr2 = √4r4 = 2r2 |
| 2 | |
2ar+br ≥ 4r
2
P ≥ 4r
2
Równość zachodzi dla a =b
18 gru 19:18
Eta:

Z warunku wpisania okręgu w trapez
| | 2r | | 2r | |
c=a+b sinα= |
| ⇒ a+b= |
| |
| | c | | c | |
| | 4r2 | |
P(α)= |
| dla sinα=1 czyli α=90o |
| | sinα | |
pole jest najmniejsze i P=4r
2
czyli taki trapez jest kwadratem o boku 2r
18 gru 19:37
Eta:
| | 2r | |
Poprawiam zapis a+b= |
| |
| | sinα | |
18 gru 19:38