Logarytmy
XZ: PROSZĘ O POMOC:
Wiedząc że log320 = a i log315 = b, wyznacz log2360 (w zależności od a i b)
1 mar 20:43
Bogdan:
a = log
3 20 = log
3 (2
2*5) = 2log
32 + log
35
b = log
3 15 = log
3 (3*5) = log
33 + log
35 = 1 + log
35 ⇒ log
35 = b − 1
| | a − b + 1 | |
a = 2log32 + b − 1 ⇒ 2log32 = a − b + 1 ⇒ log32 = |
| |
| | 2 | |
log
2 360 = log
2 (2
3*3
2*5) = 3log
22 + 2log
23 + log
25 =
| | 2 | | log35 | |
= 3 + |
| + |
| = |
| | log32 | | log32 | |
| | 2 | | b − 1 | | 4 + 2(b − 1) | |
= 3+ |
| + |
| = 3 + |
| = ... |
| | | | | | a − b + 1 | |
1 mar 21:12
Szymon: no patrz dzisiejsze zadanie z matury Pana Gronka

czyż nie?
1 mar 21:26
Bogdan:
A jakie były dzisiaj inne zadania maturalne pana T. Gronka?
1 mar 21:36
Szymon: np suma 3 liczb pierwszych jest jedenaście razy mniejsza od ich iloczynu, wyznacz te liczby,
oraz W(x)= x5 + a4x4 + a3x3 + a2x2 + a1x wiedząc ze W(2)=2, W(4)=4, W(6)=6,
W(8)=8 oblicz W(10) nie wyznaczając współczynników.
1 mar 22:04
XZ: Osshh, dzięki wielkie
1 mar 22:08
Bogdan:
Suma 3 liczb pierwszych jest jedenaście razy mniejsza od ich iloczynu, wyznacz te liczby.
x, y, z − liczby pierwsze
11 * (x + y + z) = x * y * z
Prawa strona jest iloczynem trzech liczb pierwszych, lewa strona jest iloczynem liczby
pierwszej 11 i sumy (x + y + z), a więc jedną z liczb po prawej stronie jest liczba 11.
Niech x = 11.
11 * (11 + y + z) = 11 * y * z / : 11 ⇒ 11 + y + z = yz ⇒ 11 + y = z(y − 1)
Liczba pierwsza jest liczbą nieparzystą za wyjątkiem liczby 2. Liczba y jest liczbą pierwszą,
y może więc przyjąć tylko jedną wartość: y = 2.
Odp.: x = 11, y = 2, z = 13
1 mar 22:24
maSzu: to jest tylko jedno z dwóch rozw
27 lut 18:19
Barbara:
29 wrz 18:46
petrigriv: bo żeby (y + 11):(y − 1) było równe 13 to y=2 lub y=3
25 paź 22:16
kubkow: moim zdaniem szukane liczby to 7,3,11 lub 13,2,11
25 paź 22:26
kubkow: | | y+11 | | y−1+12 | | 12 | |
ja bym zamienił te z= |
| = |
| =1+ |
| i rozpatrzyłbym tutaj to |
| | y−1 | | y−1 | | y−1 | |
podzielnikami 12..wtedy wyjdzie właśnie 7,3,11 lub 13,2,11
25 paź 22:31