Wyznaczyć punkty A i B wiedząc, że ...
etna: | | 3 | |
Wyznaczyć punkty A i B wiedząc, że punkt C(−5,4) dzieli odcinek AB w stosunku |
| , a punkt |
| | 4 | |
17 gru 17:03
Qulka: A(94;−77) B(−38;31)
17 gru 20:42
Eta:
A ja mam:
A(160, −131) B(−225,184)
17 gru 20:52
Qulka: a mi teraz wyszło odwrotnie

A(−38;31) B(94;−77)
17 gru 20:56
Qulka: znalazłam błąd

jednak jak na początku
17 gru 21:01
Eta:

Quleczko
rys. w/g Twoich obliczeń
17 gru 21:04
Eta:

Rys. w/g moich obliczeń
17 gru 21:09
Qulka: tych na początku? ? bo tamte są dobrze czyli A jest dalej niż C
17 gru 21:12
Qulka: bo ja widziałam tam ułamek czyli 3/4

nie wpadłam na to że to 3:4

... ech ta precyzja
zapisu przez pytających
17 gru 21:13
Eta:
Sprawdzamy:
Prosta AB=prosta CD : 9x+11y+1=0
A(160,−131) ∊ CD bo 1440−1441+1=0
B(−225,184) ∊ CD bo −2025+2024+1=0
17 gru 21:16
Eta:
No to teraz i ja też już nie wiem? jaki jest ten stosunek ?
17 gru 21:20
ABC:
nie ważne jaki stosunek ważne żeby dzieci zdrowe się urodziły
17 gru 21:27
17 gru 21:30
17 gru 23:05
KLZ: Mam napisane w ksiazce tak
Moge poprosic o obliczenia lub przynajmniej wzory do obliczenia ?
Dziękuje .
18 gru 00:48
KLZ:

Jesli k to stosunek podzialu odcinka to
Tu jest odcinek AB . Musi byc 7x=5z
Chcac skorzystac z tych wzorow mam dwie niewiadome i sie odrobine komplikuje .
18 gru 03:06
Qulka:

wspólny mianownik 3 i 7 to 35 więc x=5 y=7
BC=20/35 AB
BD=21/35 AB
toteż CD=1/35 AB = [11;−9] zatem AB=[375;−99]
DA= 14/35 AB = 14CD = [154;−126]
A=(6+154;−5−126) = (160;−131)
BD=21CD=[231;−189]
B=(6−231;−51(−189))=(−225;184)
18 gru 03:07
Qulka: nie komplikuj ... u Ciebie x=5 z=7
18 gru 03:09
KLZ: Dziękuje i dobrej nocy .
18 gru 03:12
Mila:
1) A=(a
1,a
2), B=(b
1,b
2),
C=(c
1,c
2)=(−5,4), D=(d
1,d
2)=(6,−5) − punkty podziału
| | 3 | | 2 | |
AC→= |
| CB→ i AD→= |
| DB→ |
| | 4 | | 3 | |
2)
Współrzędne punktów podziału:
C:
| | 3 | |
[c1−a1,c2−a2]= |
| [b1−c1, b2−c2] ⇔ |
| | 4 | |
===================⇔
=====================
D:
| | 2 | | 2 | |
AD→= |
| DB→⇔[d1−a1,d2−a2]= |
| [b1−d1,b2−d2] |
| | 3 | | 3 | |
wyznaczamy wsp. D w podobny sposób jw. mamy:
====================
3) Mamy układy równań:
(1)
| | 2 | | 3 | |
6= |
| b1+ |
| a1 stąd: a1=160 i b1=−225 |
| | 5 | | 5 | |
(2)
| | 2 | | 3 | |
−5= |
| b2+ |
| a2 stąd: a2=−131, b2=184 |
| | 5 | | 5 | |
4)
A=(160,−131), B=(−225,184)
==========================
18 gru 16:21
KLZ: Dziękuje i miłego wieczoru życzę
18 gru 16:40
Mila:
18 gru 16:42
Eta:
Ja liczyłam tak:
C −− punkt podziału odcinka AB w stosunku k>0
| | xA+k*xB | | yA+k*yB | |
xC= |
| i yC= |
| |
| | k+1 | | k+1 | |
=========================
| | 3 | | 2 | |
dla k= |
| i C(−5,4) i dla k= |
| i D(6,−5) mamy: |
| | 4 | | 3 | |
7*(−5)=4x
A+3x
B /*(−2) i 7*4=4y
A+3y
B /*2
5*6=3x
A+2x
B /*3 i 5*(−5)=3y
A+2y
B /*(−3)
70=−8x
A−6x
B i 56= 8y
A+6y
B
90= 9x
A+6x
B i 75=−9y
A−6y
B
−−−−−−−−−−−−− i −−−−−−−−−−
x
A=160 i y
A= −131
to x
B=−225 to y
B= 184
A( 160,−131) , B( −225,184)
=================================
18 gru 21:44
KLZ: Dziękuje.
18 gru 22:11