Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego j
minonA: Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 32/3. Iloczyn trzech
początkowych wyrazów tego ciągu wynosi 8. Oblicz sume pieciu poczatkowych wyrazów tego ciągu.
Jak mogę teraz ten nawias opuscić (32/3q−32q
2)
3 = 8 myslałem o 32/3q−32q
2 = 2
ale nw czy dobrze moglby ktos wytlumaczyć pliska
17 gru 14:45
Eta:
a
2q
3=8 ⇒ aq=2 ⇒ a=2/q
..........................
to a=...... lub a=.....
17 gru 14:54
janek191:
Mamy
i
| | 2 | |
a1*a1*q*a1*q2 = (a1*q)3 = 8 ⇒ a1*q = 2 ⇒ a1 = |
| |
| | q | |
itd.
16 q
2 − 16 q + 3 = 0
17 gru 14:56
Eta:
Poprawiam chochlika
a3q3=8
17 gru 14:57
KLZ: Napisales nie wiem czy dobrze
Otoz wpisujesz do wolframa (32/3q−32q2)3=8 i patrzysz ile wynosi q
potem 32/3q−32q2=2 i patrzysz czy jest to samo
Sparwdzilem ale cos nie tak jest z tym
17 gru 15:00
Eta:
Co Wy z tym Wolframem ?
Na maturze,też wpiszesz do Wolfram ?
17 gru 15:02
KLZ: Chodzi o to ze bedzie wiedzial od razu ze dobrze mysli
skoro (32/3q−32q2)3=8
(32/3q−32q2)3=23
to 32/3q−32q2=2
Lepiej niech teraz sie zorientuje ze liczy zle niz ma to zrobic na maturze .
17 gru 15:08