Liczby naturalne, pierwsze
Szkolniak: Zadanie: Pokazać, że istnieją dwa kolejne kwadraty liczb naturalnych, pomiędzy którymi jest co
najmniej 2007 liczb pierwszych.
W jaki sposób zabrać się do takiego zadania?
Czy w ogóle przeciętny licealista jest w stanie takie zrobić, czy kompletnie odpada taka opcja?
17 gru 14:26
Słoniątko: przeciętny licealista raczej nie, chyba że po douczeniu, ale wtedy przestaje być przeciętny
17 gru 14:30
Szkolniak: W takim razie skąd najlepiej brać wiedzę aby rozwiązywać takie zadania?
Bardzo dużo mam takich pdf na telefonie i tak sobie przeglądam z ciekawości te zadanie, to co
zadanie, to jest w sumie nieosiągalne..
17 gru 14:33
Słoniątko: ale co jest twoim celem? wygrać olimpiadę matematyczną , doznać samooświecenia czy coś innego?
17 gru 14:38
Eta:
"2 w 1"
17 gru 14:43
Szkolniak: Na olimpiady matematyczne to już chyba za stary jestem, dużo straconych za mną
A celu nie ma żadnego, po prostu chciałbym dla samego siebie umieć rozwiązywać takie zadania.
17 gru 14:46
Saizou :
hmmm... ma ktoś jakiś pomysł? Sam jestem ciekaw.
18 gru 22:43
18 gru 23:04
ABC: z tego co wiem , do tej pory jest nierozwiązany open problem czy zawsze między n
2 a (n+1)
2
istnieje chociaż jedna liczba pierwsza , a ten chce 2007 takich , i mówi coś o przeciętnym
licealiście
18 gru 23:06
Szkolniak: Skąd mogę wiedzieć jakiej trudności jest to zadanie? Jeśli go nie potrafię, to ciężko mi
ocenić, dlatego pytam.
Pobierałem te PDF'y z pewnej stronki i myślałem że są one dla licealistów, jak widać albo to
zadanie to wyjątek albo niestety nie jest do dla mnie.
19 gru 00:19
KLZ: Takie zadania pewnie z rozwiazaniami
Zadania z matematyki z olimpiad matematycznych Pana Stefana Straszewicza
Wiem o 5 tomach (ale czy jest wiecej?) Kiedys Pan Wojciech Guzicki przyznal sie ze uczyl sie z
nich
19 gru 01:13