Logarytmy
Marker: Dane są liczby a=−127, b=log1464, c=log1327. Oblicz iloczyn abc.
17 gru 12:33
KLZ: Dlaczego nie uzyjesz kalkulatora ?
17 gru 13:31
Słoniątko: nie każdy kalkulator ma logarytmy o dowolnej podstawie , trzeba w takim przypadku coś rozumieć
z matematyki żeby to przekształcić
17 gru 13:41
Eta:
A ja myślę,że treść jest taka: (
Marker nie umie dobrze przepisać treści !

a= −1/27 b= log
1/464 c= log
1/327
b= −3 , c= −3
abc= −1/3
=========
17 gru 13:53
Marker: Właśnie nie Eta. Treść jest poprawna, próbowałem już chyba na wszystkie sposoby i nie potrafię
sobie z tym poradzić.
17 gru 14:05
KLZ: Mozesz pokazac na jakie sposoby probowales?
17 gru 14:10
Marker: M.in. zmiana podstawy, zamiana na potęgi, wyciągnie potęgi przed logarytm...
17 gru 14:13
KLZ: No to pokaz jak robiles np zmiane podstawy
17 gru 14:15
KLZ: Wezmy log1464
17 gru 14:18
Marker: No np. log1464= log1364/log1314
17 gru 14:20
Słoniątko:
A to zadanie z podręcznika do szkoły średniej czy open problem ?
17 gru 14:21
17 gru 14:21
Słoniątko: wiesz Eta a może jakiś typ z uczelni przerobił to zadanie dla studentów
17 gru 14:24
Marker: Wysłane od nauczycielki. Brak źródła
17 gru 14:25
Słoniątko: no to jak do szkoły to raczej wersja Ety pasuje
17 gru 14:27
KLZ: I nic CI to nie dalo
Okazalo sie ze jednak
Eta miala racje
Ale skoro juz mamy to mozna to zrobic tak np
log
1464= log
142
6=6log
142
| | log2 | | log2 | | log2 | |
Teraz log142= |
| = |
| = |
| |
| | log14 | | log(2*7) | | log2+log7 | |
log2≈0,3001
log7 poszukaj w tablicach (nie pamietam )
17 gru 14:31
Eta:
No to licz tak:
abc= −127*3(log
144+log
133)
| | log4 | | 0,6021 | |
log144= |
| = |
| =..... |
| | log14 | | 1,1461 | |
| | 0,4771 | |
log133= |
| =.......... |
| | 1,1139 | |
abc=................
17 gru 14:31
Marker: Przypuszczam że faktycznie chodziło o zadanie które Eta wysłała. Być może nauczycielka
popełniła błąd podczas przepisywania bądź też wklejania tego zadania.
17 gru 14:36
Marker: Tak czy siak dziękuję wam wszystkim za pomoc
17 gru 14:36
Eta:
Może Twoja Pani w tym czasie piekła pierniczki i....... się rozkojarzyła
17 gru 14:42