matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoże ktoś
xyz:
lim x→
∞
xln((x
2
+5x+4)/(x
2
−3x+7))
16 gru 23:11
Szkolniak:
Regułą de l'Hospitala.
x
2
+5x+4
lim
x→
∞
x*ln(
)=
x
2
−3x+7
x
2
+5x+4
ln(
)
x
2
−3x+7
=lim
x→
∞
1
x
x
2
+5x+4
x
2
−3x+7
−8x
2
+6x+47
(ln(
))'=
*(
)
x
2
−3x+7
x
2
+5x+4
(x
2
−3x+7)
2
1
1
(
)'=−
x
x
2
x
2
(x
2
−3x+7)(8x
2
−6x−47)
Liczymy granicę z:
, a ta równa jest 8.
(x
2
+5x+4)(x
2
−3x+7)
2
17 gru 00:16