.
Jan: symetria punktu P(0,1,3) wzgłędem prostej l (x+1)/2=y/1=(z−5)/3 wektor prostej= −2,1,3
P' wyszedł mi (8/3. −10/3,0). zweryfikuje ktoś to?
16 gru 22:59
jc: | | 1 | |
S= |
| (P+P')=(4/3, −7/6, 3/2) |
| | 2 | |
(4/3+1)/2 = 7/6, tu coś nie pasuje
−7/6
(3/2−5)/3=−7/6
16 gru 23:18
Jan: tzn, co jest źle?
17 gru 00:13
jc: Bo może masz (x+1)/(−2)=... Wtedy będzie może dobrze.
Skąd bierzesz takie egzotyczne oznaczenie prostej?
Czy nie lepiej wygląda coś takiego: (x,y,z)=(−1,0,5) + t(−2,1,3)
lub x=−1−2t, y=t, z=5+3t ?
Do tego jeszcze to P(0,1,3), sugerujące, że mamy jakąś abstrakcyjną przestrzeń,
w której zadany jest jakiś układ współrzędnych (ciekawe skąd wiadomo jaki, skoro o tym ani
słowa).
17 gru 00:37