Zadanie z ekstremum funkcji uwikłanej
Lukasz: Hej,
mam zadanko na punkty i chciałbym żeby ktoś bardziej ogarnięty niż ja, sprawdził czy dobrze
(szczególnie że robie takie zadanie 1 raz

)
"wyznaczyć ekstrema funkcji uwikłanej"
x
3+y
3−6xy=0
F'x = 3x
2−6y F'y = 3y
2−6x
uklad równań:
3x
2−6y=0
−6x+3y
2=0
3x
2=6y ⇒ y=1/2x
2
6x=3y
2
x=1/2 * 1/4x
4
x=1/8x
4
8x=x
4
Zakładam, że x≠0
x
3=8
x=2 ⇒ y=2
Dla x=0 y=0
Czyli 2 punkty podejrzane o ekstrema. P1(2,2) , P2(0,0)
liczę pochodne drugiego stopnia:
1. Dla F'x F'x=3x
2−6y
F''x = 6x
F''y = −6
2. Dla F'y F'y=3y
2−6x
F''x=−6
F''y=6y
Macierz hesjanów wygląda tak:
6x −6
−6 6y
H1(p1) ⇒ H1(2,2)
12 −6
−6 12
H1=12
H2=108 (wyznacznik macierzy)
Oba są dodatnie więc jest to minimum funkcji
Teraz dla H1(P2) ⇒ H1(0,0)
0 −6
−6 0
H1=0
H2=−36
Jeśli jedno jest 0 to jest to przypadek nieokreślony i nie wiemy czy jest tam ekstremum.
Odp. Minimum funkcji w punkcie P1(2,2)
Pozdrawiam, i czekam na ewentualne poprawki lub potwierdzenie że dobrze to zrobiłem
16 gru 21:40
Lukasz: Ktoś pomoże ? Proszę ☹️
16 gru 22:50
ABC: Chłopie wygogluj sobie "liść Kartezjusza" i zobacz gdzie powinny być ekstrema
16 gru 22:54
16 gru 22:58
Lukasz: Zrobiłem tak jak było na prezentacji i nie wiem czy dobrze to jest zrobione:
Fy=3y2−6x≠0
y2≠2x
y6+8y3−24y3≠0
y≠0 v y≠3√16
x≠0 v x≠1/23√256
(x,y)≠(0,0) ⋀ (x,y)≠(1/23√256,3√16)
y'=3x2−6y / 3y2−6x y'=0 ⇔ 3x2=6y
x2=2y ⇒ x3+1/8x6−3x3=0 ⇒ x3(x3−16)=0 ⇔ x=0 (poza dziedzina) v x=3√16
y=1/2x2
Czyli x0=3√16 ⇒ y0=1/23√256
Fxx=6x
Fxy=−6
Fyy=6y
y''=...=184/1900 > 0
Jest ktoś w stanie mi to sprawdzić ? Pozdrawiam i z góry dziękuję.
17 gru 16:29