granica
Michał: Witam wszystkich grupowiczów, miałbym prośbę o policzenie granicy lewostronnej od 0
−
x−>0
−
16 gru 21:38
Michał: wydaje mi się, że to będzie −∞ ale nie jestem pewien
16 gru 21:47
Michał : Forum chyba umarło xd
16 gru 22:46
jc: | 1−√cos x | | 1 | | 1−cos x | |
| = |
| * |
| |
| sin2x | | 1+√cos x | | sin2x | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| →1/4 przy x→0 |
| | 1+√cos x | | 1+cos x | |
Wniosek?
16 gru 22:47
luui:
lim x→0
− sin(x) ⇔ lim x→0
− −
√1−cos2(x)
1−cos
2x = (1−
√cosx)(1+
√cosx)(1+cosx)
| | 1 | |
twoja granica = lim x→0− |
| = −1/2 |
| | − [ (1+√cosx)(1+cosx) ]1/2 | |
16 gru 22:48
Michał: To kto ma racje w końcu?
16 gru 23:40
jc: granica = −1/2
16 gru 23:44
Michał: Twój rozpis jakoś bardziej rozumiem, z niego da się otrzymać −1/2?
16 gru 23:51