Wykaż że dls dowolnych liczb a i b
bambus:
Wylaż że dla dowolnych liczb a i b zachodzi nierownosca2+ab+b2≥3(a+b−1)
16 gru 20:32
Filip:
Potraktuj jako funkcja kwadratowa z parametrem
a2 + ab + b2 − 3a − 3b + 3 >= 0
a2 + (b − 3)a + b2 −3b + 3 >= 0
I teraz Δ <= 0
Δ = b2 −6b + 9 − 4b2 + 12b − 12 <= 0
−3b2 + 6b − 3 <= 0
b2 − 2b + 1 >= 0
(b − 1)2 >= 0
16 gru 20:44
Saizou :
Metoda
PW (przynajmniej ja ją zobaczyłem u niego)
Niech b = ak dla pewnego k ∊ R, wówczas nasza nierówność wygląda następująco
a
2+a
2k+a
2k
2 ≥ 3(a+ak−1)
Przekształcamy ją równoważnie
a
2+a
2k+a
2k
2 −3a−3ak+3 ≥ 0
(1+k+k
2)a
2+(−3k−3)a+3 ≥ 0
Rozpatrujemy funkcję f(a) = (1+k+k
2)a
2+(−3k−3)a+3
Zauważmy, że 1+k+k
2 jest zawsze dodatnie dla każdego k, ponieważ
| | 1 | | 3 | |
1+k+k2 = (k+ |
| )2+ |
| , zatem f jest funkcją kwadratową |
| | 2 | | 4 | |
Δ = (−3k−3)
2 −4(1+k+k
2)*3 =
= 9k
2+18k+9 −12−12k−12k
2 = −3k
2+6k−3 =−3(k
2−2k+1)=−3(k−1)
3 ≤ 0
Równość zachodzi dla k = 1.
Wobec tego f przyjmuje wartości z zakresu [0: +
∞), stąd mamy:
(1+k+k
2)a
2+(−3k−3)a+3 ≥ 0
co kończy dowód
16 gru 20:47
bambus: bardziej mi chodzilo zeby zapisac jako sume badz roznice wzorow skroconego mnozenia
doszedłem do postaci(a−1)2+b(−1)2+ab−a−b+1≥0
I nie wiem jak to ab−a−b+1zamienic w jakis wzór skroconego mnozenia
16 gru 21:00
Filip: (a−1)(b−1)
16 gru 21:07
bambus: a jak potem uzasadnić że (a−1)2+b(−1)2+(a−1)(b−1)≥0
16 gru 21:19
Filip:
Jak to mawial moj fizyk po zadaniu mu pytania − bog raczy wiedziec
16 gru 21:25
Saizou :
Inne podejście
a
2 + ab + b
2 − 3a − 3b + 3 =
a
2+(b−3)a−3b+3 =
| | 1 | | 1 | |
(a2 + |
| (b−3))2 − |
| (b−3)2 + b2 − 3b + 3 = |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 9 | |
(a2 + |
| (b−3))2 − |
| b2 + |
| b − |
| + b2 − 3b + 3 = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
(a2 + |
| (b−3))2 + |
| b2 − |
| b + |
| = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | √3 | | √3 | |
(a2 + |
| (b−3))2 + ( |
| b + |
| )2 ≥ 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
suma kwadratów jest nieujemna
16 gru 21:48
Eta:
Można też tak:
a
2+ab+b
2−3a−3b+3≥0 /*2
a
2−2a+1+b
2−2b+1 +a
2+b
2+2ab−4a−4b+4≥0
(a−1)
2+(b−1)
2+(a+b−2)
2≥0
suma kwadratów nieujemna
zaś równość zachodzi dla a=b=1
16 gru 22:51