całki
xxx: Hej, mam problem z rozwiązaniem takiej calki:
| | 1 | |
próbowałam to rozwiązać rozbijając na dwie całki, ale to wtedy wychodzi mi m.in. : |
| dx |
| | sinx | |
czego nie potrfafię rozwiązać
byłabym bardzo wdzięczna za jakąś wskazówkę
16 gru 18:48
ICSP: | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| sinx | | 2sin(x/2)cos(x/2) | | 2tg(x/2)*cos2(x/2) | |
16 gru 18:56
16 gru 18:57
Jerzy:
I pociągnij dalej,∫1/sinxdx = ∫sinx/(1 − cos2x)dx i podstawienie : cosx = t
16 gru 18:57
xxx: już rozumiem, dziękuję każdemu za pomoc
16 gru 19:19