miejsca zerowe, oraz asymptoty funkcji
josh: Wylicz miejsca zerowe, oraz wyznacz asymptoty funkcji
f(x) = x3−1 / x2.
Wyszło mi, że nie ma miejsca zerowego. Tak?
Dziedzina również mi wyszła zero.
Jak obliczyć asymptoty?
16 gru 17:56
HGH: f(1)=0, jak dziedzina 0? wzor na asymptoty masz gotowy w internecie
16 gru 17:56
Jerzy:
A dlaczego twoim zdaniem dziedzina to 0 ?
16 gru 18:16
16 gru 18:18
Jerzy:
@janek191, poprowadź temat,bo autor postu jest „zielony”
16 gru 18:22
josh: To pierwszę.
Niestety dopiero się uczę.
Dziedzina: x2=0 −> x=0 , czyli D=x∈R∖{0}.
16 gru 18:47
Jerzy:
Już trochę lepiej,ale zapis nie taki.Warnek x2 ≠ 0 ⇔ x ≠ 0 , czyli: D = R\{0}
Teraz pytanie,co to jest miejsce zerowe funkcji ?
16 gru 18:50
KLZ: Dlaczego zły ?
Wyliczone zostaly xy dla ktorych funkcja traci sens i zostaly wyrzucone z dziedziny
16 gru 18:52
josh: Ok.
Jest to taki argument x dla którego funkcja przyjmuje wartość zerową.
16 gru 18:55
Jerzy: @KLZ, co oznacz zapis: Dziedzina: x2 = 0 ?
16 gru 18:59
josh: Czyli...
lim
| | x3−1 | | [0] | |
x→1− |
| = |
| =+∞ |
| | x2 | | [1−] | |
16 gru 19:00
KLZ: Nie zauwazylem ze napisane jest Dziedzina
16 gru 19:05
Jerzy:
Wiesz co to jest miejsce zerowe funkcji ?
16 gru 19:23
josh: tak
16 gru 19:46
Jerzy:
No to jakie ma ta funkcja miejsca zerowe ?
16 gru 19:48
josh: 1
16 gru 20:39
Damian#UDM: Dobrze

x = 1 to jest miejsce zerowe tej funkcji. Jest to punkt (1 , 0)
19 gru 17:26