Odchylenie standardowe
xyyzz: Wśród uczniów przeprowadzono sprawdzian, z którego można było maksymalnie zdobyć 10 punktów.
otrzymane wyniki przedstawia tabela. Obliczyć odchylenie standardowe tych wyników i podać
typowy obszar zmienności cechy.
Ocena Liczba uczniów
0 1
1 2
2 3
3 5
4 6
5 7
6 4
7 3
8 2
9 1
10 0
Obliczyłem średnią ważoną wyszła mi 4,47. Ale dalej to już wychodzą kosmiczne wyniki.
16 gru 17:48
Saizou :
Mogą wyjść kosmiczne wyniki, ale to tylko żmudne liczenie.
16 gru 17:51
16 gru 20:22
xyyzz: Dziękuje, troszkę inny wynik mi wyszedł ale jutro będę szukał dlaczego.
16 gru 21:01
Mila:
n=1+2+3+5+6+7+4+3+2+1=34− liczba uczniów
| | 0+2+6+15+24+35+24+21+16+9*1+10*0 | |
xs= |
| |
| | 34 | |
| | 152 | | 76 | |
xs= |
| = |
| ≈4,47− średnia arytmetyczna |
| | 34 | | 17 | |
| | 1*02+2*12+3*22+5*32+6*42+7*52+4*62+3*72+2*82+1*92+0 | | 76 | |
δ2= |
| −( |
| )2= |
| | 34 | | 17 | |
| | 830 | | 5776 | | 415 | | 5776 | | 1279 | |
δ2= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 34 | | 289 | | 17 | | 289 | | 289 | |
δ
2≈4.426− wariancja
δ=
√4.425≈2.1− odchylenie standardowe
Policz jeszcze raz.
16 gru 21:17
xyyzz: Dziękuję, już rozumiem
17 gru 14:20
Mila:
17 gru 15:18