Proszę o pomoc :)
Marcio 2553: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego z jego wysokością tworzą kat 30°. Oblicz
wysokość i krawędź boczną ostrosłupa, jeśli krawędź podstawy wynosi 6cm.
16 gru 11:47
Jerzy:

x = 2/3 h , gdzie h to wysokość podstawy tej bryły. Po obliczeniu x reszta jest banalna.
16 gru 11:54
KLZ: a=6
| | a√3 | | 6√3 | |
wobec tego h= |
| = |
| = 3√3 |
| | 2 | | 2 | |
bo w podstawie jest trojkat rownoboczny
H i k oblicz z trojkata prostokatnego 30
o 60
o 90
o
16 gru 12:06
Eta:
16 gru 19:53