wykaż
Kuba152:

Wykaż, że jeśli w trójkącie o bokach a, b, c i polu 1 zachodzi a ≥ b ≥ c to b ≥
√2.
Nie wiem czy źle robię czy jest błąd w zadaniu:
bc sin α = 2 sin α ≤ 1
bc ≤ 2 c≤b
b
2 ≤ 2
b ≤
√2
16 gru 11:05
Jerzy:
| | 1 | |
Dla tego trójkąta P = |
| c*b*sin(90 − α) |
| | 2 | |
16 gru 11:13
Kuba152: coś mi nie wychodzi,
Mógłbyś rozpisać jak dalej?
16 gru 11:27
Jerzy:
| | 1 | |
Pomyłka , P = |
| c*b*sin(180 − α) |
| | 2 | |
16 gru 11:58
ICSP: z tego, że
bc ≤ 2 ∧ c ≤ b
nie wynika, że
b2 ≤ 2
prosty przykład:
c = 1 , b = 2
wtedy
bc = 2 ≤ 2 ∧ 1 ≤ 2
ale już
b2 = 4 ≥ 2
16 gru 12:05
ICSP: kolejny błąd:
bcsinα = 2 i sinα ≤ 1
więc skoro sinα jest mniejszy od jeden to aby cały iloczyn dał 2 to bc musi być większe od 2:
bc ≥ 2
16 gru 12:09
ICSP: Jednak sam pomysł na rozwiązanie jest jak najbardziej poprawny.
Błędy są czysto logiczne/rachunkowe.
16 gru 12:10
Kuba152: aaa, rozumiem
Dziękuję Ci bardzo!
16 gru 12:16