Równania macierzowe
12: Rozwiąż równanie macierzowe CXD=E.
5 −10 −10
C= −1 −1 8
2 −1 3
D= 3 2
−4 −5
6 −4
E= −5 1
−10 6
16 gru 09:42
12: wychodzi mi coś takiego:
1/ −111 −57
1365 357 189
914 458
dobrze wyszło?
16 gru 10:41
KLZ: Jesli liczyles
X= C−1 * E * D−1 to pewnie dobrze .
16 gru 11:03
12: ale według kalkulatora macierzowego jest zupełnie inny wynik
16 gru 11:05
12: umie ktoś to rozwiązać?
16 gru 11:06
Filip:
KLZ podal ci metoda jak to mozna obliczyc, reszta to juz kwestia poprawnych obliczen, jedynie
| | 1 | |
moge dodac od siebie, ze C−1 = |
| [Cij]T, ale to juz powinienes znac |
| | detC | |
16 gru 11:11
12: no tak zgadza się, ale dalej nie wychodzi
16 gru 11:13
12: mógłby ktoś sprawdzić to swoimi obliczeniami?
16 gru 11:15
Filip:
Obliczenie C−1, D−1 jest bardzo proste, wiec istnieje duze prawdopodobienstwo ze w
mnozeniu macierzy sie walnales
16 gru 11:17
12: tak C−1 I D−1 mam ale sprawdzam na wszystkie sposoby i dalej nic, pomoże ktoś?
16 gru 11:20
KLZ: Wpisujemy do wolframa
((5,−10,−10),(−1,−1,8),(2,−1,3)) czyli macierz C
pokaze wyznacznik i macierz odwrotna (inverse)
Tak samo D
((3,2),(−4.−5))
tak samo pokaze
16 gru 11:30