Granica ciągu
josh: Help! Ktoś coś?
Oblicz granicę ciągu an.
an = (1 − 1/2n)n+1.
16 gru 09:28
Jerzy:
| | 1 | |
= lim (1 − |
| )(n+1)/2n =(e−1)1/2 = e−1/2 |
| | 2n | |
16 gru 09:31
josh: Dziękuję.
Czy mógłbyś proszę wytłumaczyć skąd się to /2n po (n+1) wzięło?
16 gru 17:33
Saizou :
| | 1 | |
{[(1+ |
| )−2n]1/(−2n)}n+1= |
| | −2n | |
| | 1 | |
[(1+ |
| )−2n](n+1)/(−2n) → e−1/2 |
| | −2n | |
16 gru 17:48
Jerzy:
| | 1 | |
Bo lim ( 1 − |
| )2n= e−1 , więc wkładnik n + 1 trzeba podzielić przez 2n |
| | 2n | |
16 gru 17:50
josh: Aaa, ok, rozumiem! Dziękuję wam bardzo!
16 gru 18:04