.
lembas: Witam, mam takie zadanie. Oblicz pole powierzchni figury powstałej przez obrót dookoła osi OX
krzywej
| | x3 | | x4 | |
Pp=2π ∫02 |
| *√1+ |
| |
| | 3√2 | | 2 | |
Myślałem wyciągnąć 1/2 spod pierwiastka, ale nie wiem, ma ktoś jakiś pomysł?
15 gru 23:58
lembas: Pomoże ktoś?
16 gru 12:10
ICSP: Obliczeń nie sprawdzam.
16 gru 12:13
Jerzy:
Twój jest dobry. Potem podstaw: √2 + x4 = t
16 gru 12:14
ICSP: i czy to przypadkiem nie powinno być pole powierzchni bryły?
16 gru 12:14
Jerzy:
| | 1 | |
t = √2 + x4 , t2 = 2 + x4 ,2tdt = 4x3dx , x3dx = |
| tdt |
| | 2 | |
16 gru 12:23
lembas: | | 1 | | 1 | |
Zatem powinno wyjść |
| x+ |
| x5 + C wynik z wolframa to 1/36(x4+2)3/2 |
| | 6 | | 60 | |
16 gru 17:54
lembas: Zatem, gdzieś jest błąd
16 gru 17:54
Jerzy: Bo nie potrafisz całkować.
Ile wynosi całka ∫t2dt ?
16 gru 18:02
lembas: Dzięki wielkie
16 gru 21:44