wielomiany
LUK: Dobry wieczór.
(x−1)3 + (2x+3)3 = 27x3 +8
1 mar 20:34
LUK: ref prosze
1 mar 20:51
Godzio: Dobry wieczór pomoge
1 mar 20:51
Godzio:
mamy taki wzór: (a−b)
3 = a
3 − 3a
2b + 3ab
2 + b
3
x
3 − 3x
2 + 3x − 1 + 8x
3 + 36x
2 + 54x + 27 = 27x
3 + 8
9x
3 + 33x
2 + 57x + 26 = 27x
3 + 8
−18x
3 + 33x
2 + 57x + 18 = 0 /: 3
−6x
3 + 11x
2 + 19x + 6 = 0
kandydaci na pierwiastki :
| | 1 | | 2 | | 1 | |
±1 ±2 ±3 ±6 ± |
| ± |
| ± |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
W(3) = 0 więc dzielimy wielomian przez (x−3)
−6x
2 − 7x − 2
−6x
3 + 11x
2 + 19x + 6 : (x−3)
6x
3 −18x
2
−−−−−−−−−−−−−−−
= −7x
2 + 19x + 6
7x
2 − 21x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −2x +6
2x −6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
(x−3)(−6x
2−7x−2) = 0
Δ = 1
| | 2 | | 1 | |
x = 3 v x = − |
| v x = − |
| |
| | 3 | | 2 | |
1 mar 21:08
LUK: Dziękuje i dobranoc
1 mar 21:15
Ola: nie ? on na matematyce siedzi do rana ?
1 mar 21:17