sin^{4}t|cost|dt
Lukasz: Hej,
mam pytanko dot. całek oznaczonych (liczenie pola bocznego)
doszedłem do postaci
2π
∫ sin4t|cost|dt
0
jak mam się tym dalej zająć?
czy mogę jakoś to rozbijać na całki od 0 do pi/2 , od pi/2 do pi, od 3/2pi do 2pi?
jak to ma wyglądać? Pozdrawiam.
15 gru 19:35
Jerzy:
A z czego doszedłeś do takiej postaci ?
15 gru 19:40
Jerzy:
Dla policzenia całki ∫sin4xcosxdx zastosuj podstawienie: sinx = t
15 gru 19:42
Lukasz: krzywa postać parametryczną
x(t)=acos3t
y(t)=asin3t
t∊<0,2π>
co do podstawienia, chciałem właśnie podstawiać sinx = t ale się zatrzymałem z tym bo nie wiem
jak mam to dalej zrobić
bo piszę:
r = sint
dr = cost dt
no i teraz nie wiem jak zamienić |cost|dt na dr?
15 gru 19:50
Lukasz: generalnie cała całka wygląda na razie tak :
2π
6a2π ∫ sin4t|cost|dt
0
15 gru 19:52
Lukasz: .
15 gru 20:30
Lukasz: bump
15 gru 21:37
Lukasz: ktos pomoże ?
16 gru 00:16
Filip:
Hmm, a nie mozesz tego rozbic na przedzialy?
1) gdy cost >= 0
∫0π/2sin4tcostdt + ∫3π/22πsin4tcost
2) gdy cost < 0
∫π/23π/2−sintcostdt
16 gru 09:54