okrąg wpisany w trójkąt
niekumaty:

Witajcie matematyczni geniusze

Mam takie zadanie:
W trójkącie prostokątnym krótsza przyprostokątna ma długość 6, a jeden z kątów ma miarę 60
stopni. Oblicz długość okręgu wpisanego w ten trójkąt.
1 mar 20:29
edi: | | P | |
promień okręgu wpisanego w trójkąt wynosi |
| |
| | p | |
Gdzie P to pole trójkąta, a p to połowa obwodu
Za pomocą funkcji trygonometrycznych liczymy miary pozostałych boków:
dłuższa przyprostokątna: 6
√3
przeciwprostokątna: 12
P=18
√3
p=3(3+
√3)
| P | | 18√3 | |
| = |
| = 3(√3 − 1) |
| p | | 3(3+√3) | |
1 mar 20:38
niekumaty: nie mam pojęcia, skąd wziąłeś połowę obwodu

ale dziękuję bardzo za obliczenia
1 mar 20:44
niekumaty: ktoś wie jak dojść do takich obliczeń?
1 mar 20:54
1 mar 20:58