Rachunek prawdopodobieństwa
Mumi: 3.
Mamy dwie żarówki typu I i trzy żarówki typu II. żarówka typu I ma rozkład wykładniczy z
parametrem 1, a żarówka 2 −
rozkład wykładniczy z parametrem 12. W przypadku przepalenia się żarówki w naszej lampie
dokonujemy wymiany. Niech X oznacza całkowity czas pracy lampy do zakończenia dostarczania
żarówek. Znajdź EX
4.
Niech X będzie zmienną losową z rozkładu geometrycznego o parametrze p(P(X=k)=p(1−p)k−1 ,
k=1,2,3.....). Znajdź Emin{X,100}
5.
Losowo rysujemy punkt z dysku o promieniu R. Niech X oznacza odległość tego punktu
od środka dysku. Znajdź rozkład X2
6.
Dane dotyczące liczby wypadków na przejazdach za lata 2000, 2001,. . . , 2010 zostały
przeanalizowane. Roczna liczba ofiar w tym okresie wyniosła 10, 13, 7, 18, 15, 12, 20, 24,
19, 10, 21. Znajdź wartość CDF dla próbki w punkcie 15, medianę i pierwszy decyl
rozkładu empirycznego.
Czy jakaś dobra dusza pomogła by mi rozwiązać te zadanka? Muszę je oddać wykładowcy w czwartek,
a nie wiem jak je zrobić. Znaczną część już zrobiłem i zostały mi tylko te.
15 gru 19:03