2 | ||
jak to zrobić? ∫√ | dx. Jakaś wskazówka ![]() | |
1−x |
1 | ||
t = √1 − x , dt = − | dx | |
2√1 − x |
√2 | 1 | |||
...= − | ∫ | dt | ||
2 | t |
2 | ||
ja to robię tak t=1−x dt = −dx − ∫√ | =−√2*2√1−x | |
t |
1 | ||
Drobna korekta ... = −2√2∫ | dt | |
t |
√2 | 1 | |||
∫ | dx=√2∫ | dx | ||
√1−x | √1−x |
1 | ||
∫ | dx | |
√1−x |
du | |
=−1 ⇒ dx=−du | |
dx |
1 | ||
−∫ | du=−∫(√u)−1=2√u + c | |
√u |
√2 | 1 | |||
∫ | dx=√2∫ | dx=−2√2√1−x + c | ||
√1−x | √1−x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |