Miejsca zerowe funkcji trygonometrycznych
qwerty: Mam wyznaczyć miejsca zerowe 2 funkcji:
a) f(x)= −ctg2x
b) f(x)= −ctg2(x−π4)
No więc podpunkt a obliczam w następujący sposób:
2x=π2+kπ,k∊C
x=π4+kπ2,k∊C
Podobnie podpunkt b:
2(x−π4)=π2+kπ,k∊C
2x−π2=π2+kπ,k∊C
2x=π+kπ,k∊C
x=π2+kπ2,k∊C
Jednak w odpowiedzi jest wynik: x=kπ2,k∊C
Nie wiem właśnie co tu mam źle. Czy mógłby ktoś pomóc?
15 gru 18:18
oto: | | π | |
Po wyjęciu |
| w nawiasie będzie 1+k, a to jest liczba całkowita, tylko przesunięta o 1 w |
| | 2 | |
stosunku do k.
15 gru 20:55
eter: I pozamiatane...
15 gru 21:51