matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Johny:
dx
Witam, pomoże ktoś zacząć z tą całką ∫
1
∞
x(1+
√
x
)
15 gru 18:09
jc:
x=t
2
2tdt
1
1
całka = ∫
1
∞
= 2∫
1
∞
(
−
) dt = 2[ln t − ln (1+t)]
1
∞
t
2
(1+t)
t
1+t
t
= 2[ln
]
1
∞
=2 ln 2
1+t
15 gru 19:52
kerajs:
podstawienie t=
√
x
da:
2dt
=∫
1
∞
t(1+t)
teraz rozkład na ułamki proste i masz wynik
15 gru 19:52
ICSP:
1
∫
dx
x
3/2
(1 + x
−1/2
)
można podstawić: t = 1 + x
−1/2
15 gru 20:03