prawdopodobienstwo
kasia0948: W pudełku znajduje się 30 piłeczek ponumerowanych 1,2,3,...,30. Losujemy kolejno dwie piłeczki
bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że druga wylosowana piłeczka jest liczbą
pierwszą, jeżeli wiadomo, że pierwsza piłeczka była oznaczona nieparzystą liczbą.
Wypisałam sobie te liczby, ale nie wiem jak dalej, nie miałam jeszcze rachunku
prawdopodobieństwa na lekcjach

Liczby nieparzyste: 1,3,5,7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,29
Liczby pierwsze: 2,3,5,7,11,13,17,19,23,29
Jak obliczyć tutaj omegę i zdarzenie A ?
15 gru 17:27
Jerzy:
To skąd wiesz,że trzeba obliczyć moc Ω i moc A ?
15 gru 17:53
kasia0948: Robiłam prostsze zadania na rzut kostką i rzut monetą
15 gru 17:57
kerajs: To prawdopodobieństwo warunkowe.
| | 9*9+6*1030*29 | |
P(A|B)=P(A∩B)P(B)= |
| |
| | 1530 | |
15 gru 20:43
kasia0948: Dziękuję kerajs, poczytam o prawdopodobieństwie warunkowym
15 gru 22:25
BoosterXS: Jak powstał licznik tego ułamka?
P(A∩B) = P(A) + P(B) − P(A∪B)
| | |A∪B| | | 9 | |
P(A∪B) = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 30 | |
Nie zgadza się to z liczbami podanymi wyżej, ale wiem, że gdzieś mam błąd, bo finalne
prawdopodobieństwo wychodzi >1
25 sty 15:19
Mila:
A− Druga wylosowana piłeczka jest liczbą pierwszą, jeżeli wiadomo,
że pierwsza piłeczka była oznaczona nieparzystą liczbą.
B− pierwsza piłeczka była oznaczona nieparzystą liczbą (druga dowolna )
|B|=15*29
A∩B−pierwsza wylosowana nieparzysta ale nie pierwsza i druga jest liczbą pierwszą
lub pierwsza wylosowana nieparzysta i pierwsza i druga wylosowana jest liczba pierwszą
Liczby nieparzyste: 1,3,5,7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,29
Liczby pierwsze: 2,3,5,7,11,13,17,19,23,29
Liczby nieparzyste ale nie pierwsze 1,9,15,21,25,27
|A∩B|=6*10+9*9=60+81=141
| | |A∩B| | | 141 | | 47 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 15*29 | | 5*19 | |
Nie wiem, czy nie pomyliłam się

Sprawdzajcie maturzyści.
25 sty 18:23
chichi:
@
Mila, a studenci też mogą?
| | 141 | | 47 | | 47 | |
Raczej powinno być: |
| = |
| = |
| |
| | 15*29 | | 5*29 | | 145 | |
25 sty 23:33
Filip:
Cześć
chichi, jak tam idą zaliczenia przedmiotów na studiach?
25 sty 23:39
Mila:
Mogą, mogą. Trzeba uważać na klawisze

, "chochliki" się pojawiają.
25 sty 23:39
chichi:
Cześć, @
Filip, a bardzo dobrze

Niektóre 5 z ćwiczeń przepisują mi na ocenę z egzaminu,
a z niektórych mimo bardzo dobrej oceny muszę przystąpić do egzaminu czyli z analizy
matematycznej i ze wstępu do algebry i teorii liczb

A jak u Ciebie?
@
Mila Aczkolwiek wynik się zgadza, też mi tak wyszło
26 sty 00:23
Filip:
Mnie właśnie czeka egzamin z analizy i podstaw informatyki, wszystko jednego dnia

Przedmioty jako tako zaliczone − jeszcze nie wszystkie. We środę poprawiam zarządzanie
projektami. Właśnie będę robić prezentację + kilkunastu stronnicowy dokumenty

Na jaką ocenę to nie wiem, ważne aby przebrnąć przez pierwszy rok, bo jest sporo bezużytecznych
przedmiotów
26 sty 00:53
chichi:
@
Filip trzymam kciuki, na pewno dasz radę
26 sty 01:04
Filip:
Ja mam tak pojebane rzeczy teraz na analizie, jakieś szeregi Fouriera
26 sty 01:19
chichi:
26 sty 02:04
winx: to jaki jest wynik w końcu
4 lut 21:33
0scarit0: nie rozumiem jak obliczyliście |A∩B|, czy ktoś może wytłumaczyć?
4 lut 21:35
rambambam: a czy można zrobić to zadanie na drzewku?
4 lut 21:43
winx: @rambambam nie wiem
4 lut 21:45
rambambam: @winx ok
4 lut 21:51
4 lut 22:23
rambambam: @baltiza ja też
4 lut 22:25
baltiza: a dobra, już rozumiem
4 lut 22:25
winx: 
4 lut 22:26
rambambam: @baltiza to wytłumacz
4 lut 22:26
winx:
ale to jak w końcu?
4 lut 22:26
baltiza: nie umiem tłumaczyć niestety
4 lut 22:39
Mila:
A∩B|=6*10+9*9=60+81=141
6*10 − pierwsza liczba ze zbioru: {1,9,15,21,25,27}
druga ze zbioru: {2,3,5,7,11,13,17,19,23,29}
9*9− pierwsza wylosowana ze zbioru liczb pierwszych bez 2.
druga z pozostałych w zbiorze liczb pierwszych
4 lut 23:30
Olga:

Proszę o pomoc, próbowałam to zrobić drzewkiem stochastycznym, ale wychodzi mi dwukrotnie za
mały wynik.
Podzieliłam liczby na nieparzyste pierwsze (np) jest ich 9, nieparzyste nie−pierwsze, jest ich
6 razem z 1.
Później z nieparzystych pierwszych losuję jeszcze jedną z 9 pierwszych (dochodzi 2), a z
nieparzystych nie−pierwszych jedną z 10 (też z 2).
Wychodzi mi wynik 141/870, czyli dokładnie dwa razy mniejszy.
12 lis 10:29
wredulus_pospolitus:
Błąd został popełniony już na samym początku −−− w drzewku nie ma 'miejsca' na pp i pnp

Zadanie mówi o sytuacji gdy wiemy, że pierwsza kula jest nieparzysta.
O co mi chodzi ... zapewne policzyłaś prawdopodobieństwa na gałęzi 'do np' oraz 'do nnp' jako:
| | 9 | | 6 | |
odpowiednio |
| oraz |
| i tu właśnie popełniasz błąd. |
| | 30 | | 30 | |
| | 9 | | 6 | |
te wartości winny wynosić: |
| i |
| ponieważ pierwsze losowanie 'jest |
| | 15 | | 15 | |
tylko z kul nieparzystych' (tak ... w urnie jest 30 kul ... ale WIEMY, że w pierwszym
losowaniu wylosowano nieparzystą ... związku z tym 'tak jakby' zapominamy na ten moment o
wszystkich parzystych liczbach)
To zadanie jest z prawdopodobieństwa warunkowego i może być Ci ciężko to zrozumieć rysując
drzewko w taki sposób jak narysowałaś.
12 lis 11:47
Mila:
Spróbuję narysować to trochę okaleczone "drzewko", ale później.
12 lis 16:09
Olga: Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź @wredulus−pospolitus
14 lis 12:08
wredulus_pospolitus:
Olga ... alternatywnie możemy myśleć w ten sposób:
Informacja, że w pierwszym losowaniu wyciągnięto nieparzystą 'zmienia' nam zadanie w:
W urnie mamy 15 ponumerowanych kul. Numery to kolejne liczby nieparzyste. Po wyciągnięciu
jednej kuli dorzucamy do urny 15 ponumerowanych kul, numery to kolejne liczby parzyste.
Następnie losujemy jedną kulę.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy kulę której numer to liczba pierwsza.
Przy okazji −−− jeżeli zrozumiesz zasadę, jak 'dodatkowa informacja' (w tym przypadku: "w
pierwszym losowaniu wyciągnięto kulę o nieparzystym numerze") zmienia sposób w jaki liczymy
prawdopodobieństwo ... wszelkie zadania z prawdopodobieństwa WARUNKOWEGO staną się dla Ciebie
bardzo proste.
14 lis 13:28