matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Johny:
(2n)!
Witam n=1 →
∞
∑
, Robiąc to D, Alembertem wychodzi mi lim n→
∞
=2
n
2n
2
n
A patrząc na wolframa to szereg zbieżny. Pewnie gdzieś robię prosty błąd.
15 gru 14:19
Filip:
((2n+2)!
n
2n
2
n
lim
n−>inf
*
=
(n+1)
2n+2
2
n+1
(2n)!
(2n+1)(2n+2)n
2n
=lim
n−>inf
=
2(n+1)
2n+2
(2n+1)(2n+2)
n
1
2
lim
n−>inf
*lim
n−>inf
(
)
2n
=2*
=
< 1
2(n+1)
2
n+1
e
2
e
2
czyli ∑a
n
jest zbiezny
15 gru 15:16
Johny:
dzięki
15 gru 18:01