.
Dominik: | | 10 | | x+35 | |
Rozwiąż równanie |
| − |
| = 0 |
| | x+5 | | x−5 | |
15 gru 13:40
Jerzy:
1) Założenia
2) Drugi ułamek na prawą stronę
3) Mnożenie "na krzyż"
15 gru 13:42
Dominik: Czyli 10*x−5 i x+5*x+35
15 gru 13:50
Ola: Niee
15 gru 13:55
Jerzy:
10*(x − 5) = (x + 5)(x + 35)
15 gru 13:56
Dominik: A wynik wyjdzie 15?
15 gru 13:57
Jerzy:
10*10 ≠ 20*50
15 gru 14:00
Dominik: O bozee to ja nw jak juz to bo mi inaczej wyszlo
15 gru 14:03
Jerzy:
Pokaż jak to rozwiązujesz.
15 gru 14:05
Dominik: 10(x−5)−(x+5)*(x+35)/ (x+5)*(x−5) =0 itd a moly pan mi pokazac jak to
15 gru 14:07
Jerzy:
10x − 50 = x2 + 5x + 35x + 175 ⇔ x2 + 30x + 225 = 0 i rozwiązujesz to równanie kwadratowe.
15 gru 14:18
Dominik: −30x2−x2=225
−(x2+30x+225)=0
x+152=0
15 gru 14:22
Dominik: ?
15 gru 14:22
Dominik: Albo 30x3 =−125/; 30x3 i wtedy wychodzi 10*10 /≠20*50
15 gru 14:27
Jerzy:
W której jesteś klasie i w jakiej szkole ?
15 gru 14:36
Dominik: taki wynik wychodzi?
15 gru 14:37
Chińska podróba 6-latka: −15 wychodzi
15 gru 14:42
chichi: @Dominik 14.22 wnioskuję, że miałeś na myśli (x+15)2=0 ⇒x=−15. Po lewej stronie masz
instrukcje jak poprawnie pisać! Nie każ nam rozszyfrowywać o co ci chodzilo xd
15 gru 15:27
Bai Ping Ting : Lubie ten nick
Analiza starozytnych
10(x−5)= (x+5)(x+35) Uwaga (x+a)(x+b)= x
2+(a+b)x+a*b
10x−50= x
2+40x+175
−x
2−30x−225=0 (mnoze obie strony przez (−1)
x
2+30x+225=0
Δ= 900−900=0
Moge to zwinac do pelnego kwadratu
(x+15)
2=0
x+15=0
x=−15
Sprawdzenie
−1=−1
Odp: x=−15 jest rozwiazanie rownania
15 gru 15:28