matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
tosia:
mam obliczyc taka calke
3x+2
∫
dx
(x−2)
3
czy poprawnym jest rozpisanie tak
3x+2
A
B
C
=
+
+
(x−2)
3
x−2
(x−2)
2
(x−2)
3
i wtedy wychodzi mi A=0 B=3 C=2
15 gru 11:06
Mariusz:
Jak chcesz rozkładać na sumę ułamków prostych to tak będzie ale równie dobrze możesz tę całkę policzyć w pamięci przez części
3x+2
1
3x+2
3
1
∫
dx=−
−
+C
(x−2)
3
2
(x−2)
2
2
x−2
15 gru 11:17