Granica ciągu
bluee: | | 3n−3 | |
Sprawdź czy, ciąg an= |
| jest ograniczony oraz czy jest rozbieżny. |
| | 4n+2n | |
| | 3n(1−31−n) | | ∞ | |
Doszłam do takiej postaci |
| = |
| |
| | 22n(1+2−n) | | ∞ | |
Dalej mam symbol nieoznaczony...
15 gru 10:40
janek191:
| | (34)n − 34n | |
an = |
| |
| | 1 + (12)n | |
15 gru 10:42
ICSP: dzielisz przez najwyższą potęgę mianownika.
Ciąg jest zbieżny, więc jest ograniczony.
15 gru 10:47
bluee: Mam jeszcze takie coś:
Czy funkcja f(x) = xcosx+1, jest ciągła?
Wiem, że jest ciągła... ale nie wiem jak to udowodnić.
Tzn. zawsze robiłam dowód na konkretnym przedziale...
15 gru 10:51
6latek: dzien dobry
janek191
15 gru 10:51
Filip: Dzien dobry

, mam pytanie czy jest sens uzywac tutaj kryterium d'alamberta do zbadania czy
ciag jest rozbiezny?
15 gru 10:54
ICSP: Powołaj się na twierdzenia o iloczynie i sumie funkcji ciągłych.
15 gru 10:54
6latek: W swojej postaci do ktorej doszlas tez nie masz symbolu oznaczonego
przy n→
∞ 2
−n dazy do 0
tak samo 3
1−n dazy do 0
| 3n | | 3n | | 3 | |
| = |
| =( |
| )n=0 przy n→∞ |
| 22n | | 4n | | 4 | |
czy dobrze mysle ? dziekuje
15 gru 11:07
6latek:
15 gru 11:45
bluee: Dziękuję!
15 gru 11:58