kombinatoryka?
ellirpa: prosiłabym o pomoc
W grupie 100 osób 40 włada językiem angielskim, 50 – językiem niemieckim, 26 – językiem
francuskim, 6 – angielskim i niemieckim, 9 – angielskim i francuskim, 5 – niemieckim i
francuskim.
Ile osób włada wszystkimi trzema wymienionymi językami?
1 mar 20:27
ellirpa: pomoże ktoś?
16 mar 21:15
Agata: 40+50+26=116
czyli 16 osob mowi 2 jezykami
6+9+5=20 nadwyzka osob mowiacych 2 językami
20−16=4 os mówiom 3 językami
nic innego nie przychodzi mi do głowy.
16 mar 21:50
ellirpa: ok dzięki, zawsze coś
16 mar 21:52
wilga:

51
16 mar 22:07
big: zle jest
16 mar 22:32