Dowodzenie- podzielność
Daga: Nie mam pomysłu jak udowodnić, że jeśli liczba a przy dzieleniu przez 6 z reszta 1, to 3a jest
podzielne przez 13.
15 gru 09:40
kerajs: Nie ma co udowadniać bo to nieprawda. 3a będzie podzielne tylko przez potęgi trójki.
Pewnie coś źle przepisałaś/łeś.
15 gru 09:54
Daga: Pewnie że z błędem chodzi o to że 3a podzielone przez 13 daje resztę 3.
16 gru 13:17
Daga: Zapisałam, że a= 6k+1 czyli 36k+1= 3*36k i nie wiem jak to zapisać żeby było widać tę
resztę.
16 gru 13:24
ICSP: 36k + 1 − 3 = 3(36k − 1) = 3(33k − 1)(33k + 1) =
= 3(33k + 1)(27k − 1) = 3(33k + 1)(27 − 1)*k1 = 13 * k2 gdzie
k2 = 6(33k + 1)k1 ∊ C
Co oznacza, że liczba 36k + 1 − 3 jest podzielna przez 13.
16 gru 13:34