prosze wyznaczyć monotoniczność z pochodnej
zbylu: hej mam pytanie mam zbadać monotoniczność funkcji
a badanie monotoniczności funkcji polega na obliczeniu jej pochodnej
np
f(x)=x3+2x2−3x
f'(x)=3x2+4x−3
delta wychodzi Δ=52
to jak określić monotoniczność z pochodnej skoro pierwiastki f(x) to 0,−3.1
15 gru 05:40
Filip:
Na podstawie znaku pochodnej
15 gru 09:40
Jerzy:
Funkcja jest rosnąca tam , gdzie pochodna jest dodatnia i odwrotnie.
15 gru 09:43
zbylu: prosze policzyć przedziały z pochodnej
15 gru 09:54
janek191:
f(x) = x
3 +2 x
2 −3 x
f '(x) =3 x
2 + 4 x − 3
Δ = 16 −4*3*(−3) = 16 + 36 = 52 = 4*13
√Δ = 2
√13
| | −4 − 2√13 | | 2 | | √13 | |
x1 = |
| = − |
| − |
| |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
15 gru 10:39
zbylu: dziękuje
15 gru 11:11