funkcje :)
Asia: proszę o szybka pomoc wykres funkcji y=ax2+bx+c przechodzi przez punkty
A=(1,−4)
B=(2,3)
C=(−1,0)
a) Wyznacz współczynniki a,b i c.
b) zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej.
c) naszkicuj wykres funkcji.
1 mar 20:26
Godzio: pomoge
1 mar 20:27
lalollaaaaa: dziekuje
1 mar 20:29
Godzio:
−4 = a + b + c
3 = 4a + 2b +c
0 = a − b +c => c = b −a
−4 = a+b + b −a
2b = −4
b = −2
3 = 4a +2b +b −a
3 = 3a + 3*(−2)
1 = a − 2
a = 3
c=−5
y = 3x
2 − 2x −5
Δ = 4 + 60 = 64
wykres zaraz
1 mar 20:33
lalollaaaaa: a moglbys wytlumaczyc dlaczego tak > i jak wyznaczyc wspolczynniki gdt dane są dwa miejsca
zerowe funkcji, no y=3x2+bx+c chodzi o wspolczynnik b i c
1 mar 20:36
Godzio:

Δ = 64
srednio udana parabola

ale wiesz o co chodzi
1 mar 20:39
lalollaaaaa: dziekujee bardzo.
1 mar 20:39
Godzio: jeśli masz 3 dane 3 punkty a nie ma w nich 2 miejsc zerowych to wyliczasz z układu równań
jeśli masz natomiast 2 miejsca zerowe wyliczasz z postaci iloczynowej:
y = a(x−x1)(x−x2) gdzie x1 i x2 to miejsca zerowe funkcji
1 mar 20:40
Godzio: i poprostu wymnazasz
1 mar 20:41
lalollaaaaa: no tak ale ja mam wyznaczyc b i c a tu tego nie ma w tym wzorze. y=3x2+bx+c chodzi o
wspolczynnik b i c a miejsca zerowe to x1=−2 i x2= 1
1 mar 20:44
Godzio:
a =3
x1 = −2
x2 = 1
y = a(x−x1)(x−x2) = 3(x+2)(x−1) = 3(x2+x−2) = 3x2 + 3x − 6
b = 3 c = −6
1 mar 20:50
lalollaaaaa: dziekuje bardzo

i przepraszam za klopot !

teraz juz wszystko roozumiem.
1 mar 20:52