x2−3x+9 | ||
∫ | jak powinnam sie za to zabrac | |
x2+5x+6 |
2x + 5 + x2 − 5x + 4 | x2 − 5x + 4 | |||
∫ | = ln|x2 + 5x + 6| + ∫ | |||
x2 + 5x + 6 | x2 + 5x + 6 |
x2 − 5x + 4 | A | ||
= | + U{B}{(x + 3) | ||
x2 + 5x + 6 | (x + 1) |
x2 − 5x + 4 | 5 | 14 | ||||
∫ | = ∫ | − ∫ | = | |||
x2 + 5x + 6 | x + 1 | x + 3 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
∫{1}{x + 1} − | ∫ | = | ln|x + 1| − | ln|x + 3| | |||||
5 | 14 | x + 3 | 5 | 14 |
x2 − 3x + 9 | 1 | 1 | ||||
∫ | = ln|x2 + 5x + 6| + | ln|x + 1| − | ln|x + 3| | |||
x2 + 5x + 6 | 5 | 14 |
−13 | 21 | |||
=∫(1+ | + | )dx | ||
x+2 | x+3 |
x2 − 3x + 9 | x2 + 5x + 6 | 8x − 3 | ||||
∫ | = ∫ | − ∫ | = | |||
x2 + 5x + 6 | x2 + 5x + 6 | x2 + 5x + 6 |
8x − 3 | ||
= x − ∫ | ||
x2 + 5x + 6 |
8x − 3 | A | B | |||
= | + | ||||
x2 + 5x + 6 | x + 2 | x + 3 |
8x − 3 | 1 | 1 | ||||
∫ | = −19∫ | + 27∫ | = −19ln|x + 2| + 27ln|x + 3| | |||
x2 + 5x + 6 | x + 2 | x + 3 |
x2 − 3x + 9 | ||
∫ | = x + 19ln|x + 2| − 27ln|x + 3| | |
x2 + 5x + 6 |
x2 − 3x + 9 | x2 + 5x + 6 | 8x − 3 | ||||
∫ | = ∫ | − ∫ | = | |||
x2 + 5x + 6 | x2 + 5x + 6 | x2 + 5x + 6 |
8x − 3 | ||
= x − ∫ | ||
x2 + 5x + 6 |
8x − 3 | A | B | |||
= | + | ||||
x2 + 5x + 6 | x + 2 | x + 3 |
8x − 3 | 1 | 1 | ||||
∫ | = −19∫ | + 27∫ | = −19ln|x + 2| + 27ln|x + 3| | |||
x2 + 5x + 6 | x + 2 | x + 3 |
x2 − 3x + 9 | ||
∫ | = x + 19ln|x + 2| − 27ln|x + 3| | |
x2 + 5x + 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |