prawdopodobieństwo całkowite
tedi: W dwóch pudełkach są kule białe i czarne. Wiadomo, że w pierwszym są 2 czarne, w drugim − 1
czarna, a suma liczb kul białych w obu pudełkach jest równa 3. Rzucamy kostką. Jeżeli wypadnie
mniej niż 5 oczek, losujemy jedną kulę z pierwszego pudełka.W przeciwnym razie losujemy jedną
kule z drugiego pudełka. Jak są rozmieszczone kule białe, jeżeli prawdopodobieństwo
wylosowania kuli białej w tym doświadczeniu jest największe?
Proszę o rozwiązanie.
13 gru 19:56
janek191:
P
1 P
2
1) 2 c i 0 b 1 c i 3 b
| | 2 | | 1 | | 3 | | 1 | |
P( B0} = |
| *0 + |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
2) 2 c i 1 b 1 c i 2 b
| | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 4 | |
P(B1) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
3) 2 c i 2 b 1 c i 1 b
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P( B2) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 2 | | 2 | |
4) 2 c i 3 b 1 c i 0 b
| | 2 | | 3 | | 1 | | 2 | |
P(B3} = |
| * |
| + |
| *0 = |
| |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
Odp. W P
1 2 b i w P
2 1 b.
13 gru 22:05
tedi: dziękuje
13 gru 22:23